След бурята ще бъдем пак с теб

Заледените капчици съскат по ламаринения покрив на метеорологичната станция на Мусала, а антените на свързочното поделение в Летница потръпват от тътена на приближаващата буря. София е покрита със сив спален чувал, а морето около Калиакра най-верятно все още е тихо, самотно, сиво и мазно.

Според прогнозите, след около два часа ураганът „Адда” ще издуха България, отнасяйки я от запад на изток с около сто и осемдесет километра в час. Ще връхлети като сръбска армия през полетата на Сливница, ще стресне мъртъвците от тракийските могили във Вискяр планина, лесно ще прескочи Люлин, зад който залязва слънцето и с гръм ще падне върху града и примигващите от страх негови жители.

Метео-сводките на хърватските военноморски сили предават за вълнение на Адриатика между 4 и 5 бала. Ютюб показва група злощастници, която е нагазила до кръста във вода, отскубнати дървета, паднали ламарини и разплакани баби. Приземните етажи са пълни с вода, прекъснато е електрозахранването, но жертви има само в по-незначителните населени места, където смъртта е по-лесно постижима и допустима. Пряка опасност за живота и здравето на хората няма. Гражданска защита предупреждава хората да си стоят по домовете и те действително това правят. По телефонните жици и по мобилните честоти текат загрижени диалози между родители, деца, влюбени и близки, в които ще чуем полезни съвети и взаимни уверения, че всичко е под контрол.

Правителството е обявило извънредно положение, което се изразява в това, че денят е неработен. Новата система за ранно предупреждение обаче работи  и през 15 минути се чува едно боботене, един бас, който казва  „Внимание, внимание!”.

Още вчера към дванайсет получих обаждане от неизвестен номер: „от Административния съд се обаждаме, адвокат Ангел?” – „на телефона” –– „делото ви за утре в единадесет е отложено” – „да, заради циклона всички дела са канцелирани” – така се изрази лелката от канцеларията на съда, може би девойката, „чакайте призовка за ново заседание, тряс!”.

Ми добре.

Ще си спестя два-три неприятни разговора с клиенти, няколко мейла на чужд език, в които обясненията ми ще звучат като оправдание и написването на няколко напълно излишни молби. Батерията на лаптопа ми ще издържи четири часа, ако спре тока това са  точно два филма. Тоест, няма какво да ми се случи на третия етаж на кооперацията на улица „Шести септември” в София.