5 свръхкратки разказа – из „Силата на думите“

Опознаване

Понякога погледът ти е като чужд език. Опитвам се да го разчета, а не разбирам почти нищо. Чувствам се като пътешественик в непозната страна. Вървя по улицата на забутано селце. Търся къде да пренощувам. Знам само няколко основни думи: здравей, довиждане, хляб, вода, наздраве, колко, благодаря, гладен, къде, книга, да, не, сирене, помощ. Всичко останало е пълна мъгла. С изключение на това, че те обичам.


Метаморфозата 
(разказ на ужаса)

Една сутрин насекомото Грегор Замза се събуди след неспокойни сънища и откри, че в леглото си е преобразено на човек. Стана му така противно, че поиска да умре на мига. Прииска му се някоя обувка или чехъл да го смаже и всичко да свърши. Само че откъде да се намери такава огромна обувка? Насекомото се примоли на съдбата светът да свърши или то да умре. Така откри Бог. Но Бог беше прекалено зает с хората, че да обръща внимание на някакво си там насекомо. Беше му все тая.


Фауст

Когато сключи сделката със себе си, той не подозираше какъв дявол дреме в него.


Преселение в сънищата

Тази есен той се отказва от реалността и заживява в съня си. През деня ходи на работа в пощата, не се е отпуснал и всичко върши както трябва, но истинският му живот започва с лягането в леглото вечер и с потъването в нежни, копринени сънища. Добре си живее така. Не може да се отрече. Но след като изкарва месец и половина в сънищата, той преценява, че и там се нуждае от квартира. Друго е, като се налудуваш, да има къде да се прибереш. Иначе рано или късно сънуваното ти тяло се скапва физически. С нуждата от квартира се появява и нуждата от пари. И сега като се прибере  от работата в пощата, заспива и отива на работа в съня си. А всяка работа изморява, така че като вечер се върне в новата сънувана квартира, директно се просва на матрака и заспива. Почива си най-пълноценно, когато заспива в съня си. В този втори сън всичко му се струва по-добро от реалността и от първия му сън. Малко по малко в главата му се прокрадва мисълта да заживее в съня, в който заспива насън. Само трябва да си намери работа във втория сън, защото вече знае, че без квартира животът дори насън не е лесен. А това значи, че ще има и трети сън, и четвърти, и пети. Един бог знае колко дълбоко в сънищата може да стигне и дали накрая няма да се изгуби някъде там. Но за него това няма никакво значение. Важното е да се работи и да се спи. Това е всичко.


Пиянски коан

– Ако тялото ти е на пейка на Кристал и пие мастика с айрянче, а умът ти язди камила в Африка и пие топла застояла вода, къде си ти в тая работа?
– Ти си камилата! – каза Оги.

Из сборника Силата на думите (2017)