Календар с разкази: Май

Големите разпродажби ще бъдат само предвестниците. В града пролетта наистина ще пристигне едва когато пуснат фонтаните. Няма да го кажат по новините, няма да има снимки по вестниците – просто един ден ще я видиш, минавайки през площадчето, и това ще е всичко. Няма да е съботата след равноденствието, няма да са кацнали щъркели по комините, няма да има бели вишни – само една заключена вода най-после ще е бъде на свобода и заедно с разцъфналите пръски ще се появят настроението и цветовете, късите ръкави и разходките на слънце, както и онази необяснима надежда, която почти бе изчезнала из фризерите на зимата.

Всяка година датата е различна и сигурно затова никога досега не си попадал на самото откриване. В този разказ обаче още отдалеч ще видиш, че дървената къщичка вече я няма, а когато се приближиш, ще се увериш, че най-накрая си улучил момента.

– Момчета, наистина ли ще го пускате? – ще кажеш нещо от този сорт, без да можеш да скриеш ентусиазма в гласа си.

– То си трèбе, зимата кога си минà – ще се обади един от бачкаторите, докато отвърта тапите от тръбите. – Ако некоя от тия не се е спукàла, утре у девет че си гръмне като стой та гледай.

– Супер сте, момчета. Голяма работа вършите, така да знаете.

Те не знаят, а и няма как да го знаят, така че най-много да пуснат една цветиста за твоя сметка. По-важното обаче е, че голямата работа със сигурност ще е свършена и че на сутринта студът задълго ще е натирен, ще се е изпокрил по хладилниците и ще си стои там, докато отново не бъде повикан, когато нещата вземат че тръгнат прекалено добре.

Ще продължиш и ще се опиташ да мислиш за друго. Ще проведеш дори един-два отвлечени разговора по работа, но дори и да решиш да се откажеш, идеята от този разказ няма да те остави. Ще влезеш в първия магазин, ще напълниш количката с всичките възможни видове ментолови шампоани и ще ги платиш на обърканата касиерка (която била виждала какво ли не, но такова нещо – за първи път). Ще излезеш от магазина, ще повървиш още малко до вратата на скучното ти ежедневие, ще влетиш вътре с доста повече ентусиазъм от обикновено, ще метнеш пликовете с покупките под бюрото си и ще започнеш обичайното местене на курсора по монитора.

След около осем часа рутинен труд в офиса залезът ще те завари да обикаляш улиците в очакване на твоята съучастничка. Когато нощта най-после пристигне и разпрати последните минувачи по домовете им, ти вече спокойно ще можеш да пристъпиш към току-що напълнения фонтан. Ще седнеш на ръба му, ще развъртиш капачката на първия шампоан и ще изсипеш съдържанието му в подвеждащо спокойната вода. Ще изсипеш и втория, ще се огледаш дали някой случайно не те е видял и окуражен от разнеслата се ментолова миризма, едно по едно ще излееш и останалите шишета. Ще разплискаш водата за проверка, ще се увериш в качеството на получилата се пяна и ще си тръгнеш към такситата за къщи.