Ангел Иванов

Техническа проверка

Трескаво влезе в кабината и затвори нервно, но тихо металната врата зад гърба си. Остави откраднатия ключ на масата, до пулта. Обърна прашния стол и седна в него. Беше прекарал тук 12 години, преди да го съкратят. Стаята му беше позната като гърдите на любима жена. Издърпа стойката на окачения прибран микрофон към себе си.

Прочети повече »

Свещеното семейство

Отецът отвори входната врата на сивата кооперация. Влязохме във входа и поехме по стълбите – той, двете момченца, презвитерата, гушнала на ръце малката Никол, и аз. Боята по стените беше олющена – като несръчна възстановка на съзвездия в отдавна отарашен планетариум. На всяка стълбищна площадка владееше различен мирис, микс от готвеното в двата срещуположни апартамента:

Прочети повече »

Най-прекрасните неща в тоя живот

Молитвата Баща, който тегли детето си на шейнаУстните на жена, току-що изяла зрял сочен плодДа потънеш с въздишка в седалката в очакване на пътуванетоВсе някога да се завърнешСънен да обуеш чуждите пантофи пред спалнятаИзчезващите стъпки в мокрия пясък и шупналата водаДа те заболят гърдите от чистия планински въздухРаницата ти да тежи приятно. Балкон в красив

Прочети повече »

 

Ангел Иванов (р. 1988) е автор на сборника с разкази Техническа проверка (2018). За него е отличен с наградата „Южна пролет“ за най-добър дебют през 2019 г. През същата година получава и приза “Рашко Сугарев“ за текста от книгата “Добрият християнин“. Сборникът е отличен и с Априловска награда за литература (проза) в родния му град Габрово.